Javna ustanova GIMNAZIJA OBALA Sarajevo 

                   Titula najdemokratičnije škole u Bosni i Hercegovini u kategoriji srednjih škola za 2015/2016. godinu!                               

Adrian Milišić: Samo je nebo granica!

Naši učenici imaju različite hobije, od pojedinačnih i timskih sportova na terenu do atraktivnih aktivnosti iznad zemlje. Jedan od njih je i Adrian Milišić, učenik IV4 odjeljenja. Povod objavljivanju ove informacije je zavidan Adrianov uspjeh na takmičenju pilota višenamjenskih jedrilica. Zvanična informacija je objavljena na portalu PTPS-a (potpuna informacija), a mi objavljujemo malo prerađeni tekst….
Adrian Milišić iz Aero-kluba "Livno" pobjednik je ovogodišnjeg Blanik kupa "Prijedor 2017" koji je 26.08.2017. godine održan na Aerodromu Urije u Prijedoru. Ovo je takmičenje pilota, jedino takve vrste u BiH, u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici "blanik L-13" koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje. Cilj takmičenja je bio da se jedrilicom sleti što bliže zamišljenoj liniji, a svako zaustavljanje prije ili poslije te linije nosilo je kaznene poene.
Milišić je pobjednik i u letovima koji su se bodovali za prvenstvo BiH kao i Federaciju BiH.
Uz ovako kreiranu informaciju preporučujemo i Adrianov osvrt na ovaj njegov zanimljivi hobi. Fotosi u Foto albumima.
Od sna do ostvarenja
Pobjednik Blanik Kupa u Prijedoru 2017.g
Teško je zamisliti da neka velika iskustva u životu počinju od nečeg sasvim malog. Kao veliko drvo, nastalo od malog sjemena. Tako sam od sanjarenja o visinama, letenju, i prostranstvima iznad zemlje, došao do tih prostranstava, a to što sam do sada iskusio je tek mali dio, šta se može dostići. Samo je nebo granica!
Vazduhoplovstvo me od najranijih godina zanimalo, te sam u jediličarstvu našao najprirodniji oblik tog zanimanja. Isto kao jedrilica na moru, koja jedri bez motora i prelazi velika prostranstva, tako isto u i jedrilica u zraku i bez pomoći motora i goriva prelazi velika prostranstva uz pomoć meteoroloških procesa.
Jedriličarstvom se bavim već 3 godine (od 2014.g); bio sam uporan i ambiciozan i što je najvažnije, imao sam veliku želju za letenjem. Malo po malo sam unapređivao svoje iskustvo i vještine letenja, polako, strpljivo i sigurno. Vazduhoplovno jedriličarstvo je ekstreman sport, kao piloti jedrilica svjesni smo da se loše stvari mogu desiti ali je potrebno imati mirnoću i biti uvijek oprezan. Blanik Kup takmičenje održava se u Prijedoru svake godine; to je takmičenje u vještini preciznog slijetanja jedrilice. Nakon 2 mjeseca kampovanja uz potporu Aerokluba Livna na njihovom aerodromu na Livanjskom polju i nakon mnogo letova, privatnih rekorda i sati provedeni u zraku, bio sam pripremljen za ovo važno internacionalno takmičenje.
Na kraju uzbudljivog dana objavljeni su rezultati: saznao sam da sam osvojio prvo mjesto na federalnom, državnom i otvorenom (internacionalnom) prvenstvu. Moj savjet svima je da se sve može postići, snovi nisu neostvarivi, ali je potrebno imati puno strpljenja, jaku želju i upornost.

Znanje se množi dijeljenjem!

Tko želi nešto naučiti, naći će način; 
tko ne želi, naći će izliku. (Pablo Picasso)

Učenje bez razmišljanja je prazno, 
razmišljanje bez učenja je opasno. (Lao Tse)

Korijeni učenja su gorki, 
ali plodovi su slatki. (Aristotel)
Kad poučavamo druge, 
učimo i sami. (Seneka)