Javna ustanova GIMNAZIJA OBALA Sarajevo 

                   Titula najdemokratičnije škole u Bosni i Hercegovini u kategoriji srednjih škola za 2015/2016. godinu!                               

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama - 8. septembar

Naša škola potpisala je Memorandum o realizaciji aktivnosti iz projekta Erasmus+ Capacity Building in Higher Education (CBHE) „Library Network Support Services (LNSS): Modernising libraries in Western Balkan countries through staff development and reforming library services“ sa Univerzitetom u Sarajevu, kako bi svojim učešćem doprinijeli i omogućili da se na zavidnom nivou realizira obilježavanje Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama.

                   

Cilj Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama je podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja. Biblioteke partneri iz Kantona Sarajevo (nacionalna, visokoškolska, školska, javna i specijalna) će 8. septembra 2017. godine učestvovati u promociji svojih usluga nudeći građanima različite edukativne sadržaje (promocije, večeri poezije, okrugle stolove, izložbe i sl.). Projektom je planirana snažna promocija biblioteka, njihovih bibliotečkih usluga i uopće informacijskih i bibliotečkih nauka. U ovaj projekt uključene su brojne institucije iz svih gradova Bosne i Hercegovine.
S obzirom na kratak vremenski period (od 4.09. do 8.09.2017. godine) organizirali smo posjetu učenika odjeljenja prvog razreda školskoj biblioteci. Učenici se upoznati sa svim uslugama i mogućnostima koje im naša školska biblioteka pruža, načinom rada, te pravilima korištenja usluga biblioteke. Potom su učlanjeni u biblioteku i podijeljene su im članske legitimacije.
Za Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama izabran je 8. septembar koji se inače obilježava kao Svjetski dan pismenosti. Na taj dan u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu sa početkom u 17:00 sati realizovaće se manifestacija pod nazivom “Šetnja za biblioteke” u kojoj će učešće uzeti svi partneri ovog projekta. Na ovoj manifestaciji naša škola će uzeti učešće u skladu sa interesom učenika.
Koordinator projektnih aktivnosti - Melika Brodović, bibliotekarka

Znanje se množi dijeljenjem!

Tko želi nešto naučiti, naći će način; 
tko ne želi, naći će izliku. (Pablo Picasso)

Učenje bez razmišljanja je prazno, 
razmišljanje bez učenja je opasno. (Lao Tse)

Korijeni učenja su gorki, 
ali plodovi su slatki. (Aristotel)
Kad poučavamo druge, 
učimo i sami. (Seneka)