Javna ustanova GIMNAZIJA OBALA Sarajevo 

                   Titula najdemokratičnije škole u Bosni i Hercegovini u kategoriji srednjih škola za 2015/2016. godinu!                               

Međunarodna omladinska konferencija u Gradačcu

Više od 40 lidera, volontera, profesionalaca relevantnih na polju rada, međunarodne saradnje i mladalačke migracije prisustvovali su Konferenciji za mlade u Gradačcu od 18. do 21. septembra, 2017. godine. Predstavnik naše škole bio je profesor Ganibegović Rijad. 
Mladi učesnici su učili o migracijama tokom radionica, panel diskusija i neformalnih druženja. Tako su imali priliku upoznati se sa pozitivnim i negativnim posljedicama migracija. Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom projekta Erasmus + i njenog zvaničnog projekta “Brain Drain, Brain Gain + Circular Migration”. 
U program je uključeno 10 organizacija mladih iz 7 različitih zemalja našeg regiona. Projekat je finansirala Nacionalna agencija Njemačke, koja je autorizovana za Erasmus+ programe, pod pokroviteljstvom Evropske Komisije. 
Tokom prve faze projekta učesnici su boravili u Skoplju, druga faza je realizovana u Gradačcu, a završna faza projekta će biti održana u Nurembergu, Njemačka, u januaru 2018. godine. Implementacijski partneri su: Institute for Youth Development KULT and Gimnazija Obala (BiH), Volunteer Center Skopje from Macedonia, Mladiinfo Montenegro from Montenegro,
Croatial Film Alliance from Croatia, NGO Duga and Eco Center Vojvodina from Serbia, Youth Center Velenje from Slovenia, Youth Office from Nuremberg and NGO Memos from Germany.

Znanje se množi dijeljenjem!

Tko želi nešto naučiti, naći će način; 
tko ne želi, naći će izliku. (Pablo Picasso)

Učenje bez razmišljanja je prazno, 
razmišljanje bez učenja je opasno. (Lao Tse)

Korijeni učenja su gorki, 
ali plodovi su slatki. (Aristotel)
Kad poučavamo druge, 
učimo i sami. (Seneka)