Javna ustanova GIMNAZIJA OBALA Sarajevo 

                   Titula najdemokratičnije škole u Bosni i Hercegovini u kategoriji srednjih škola za 2015/2016. godinu!                               

Gimnazijada 2017.

Danas, 25.10.2017.godine, svečano je otvorena još jedna Gimnazijada u nizu. Svečana ceremonija otvaranja Gimnazijade održana je na sportskom igralištu „Metalac“, sa početkom u 10 sati. Prva gimnazija je i ove godine domaćin jednog od najvećih sportskih takmičenja sarajevskih gimnazijalaca.
Na samoj ceremoniji, pored olimpijske zastave, na okotobarskom vjetru vijorile su se zastave Prve gimnazije, Druge gimnazije, Treće gimnazije, Četvrte gimnazije, Pete gimnazije, Bošnjačke gimnazije, Katoličkog školskog centra, Dobrinjske gimnazije i naše, GIMNAZIJE OBALA. Nakon svečane ceremonije, učenici su se uputili u škole gdje su se održavale utakmice/mečevi u muškoj i ženskoj košarci, odbojci i stonom tenisu.
Fotosi u Foto albumima... a u nastavku predstavljamo izvještaje naših novinara. 
Stoni tenis
Prvi meč stonog tenisa za djevojke Gimnazijade 2017 odigran je između učenica naše škole i učenica Četvrte gimnazije. Meč se odvijao u sportskoj sali Prve gimnazije. Našu školu su predstavljale Selma Semiz i Almina Džunuzović, dok su Četvrtu gimnaziju predstavljale Ehlimana Kurgaš i Almedina Kasapović. Zahvaljujući odličnoj igri naših stonoteniserki Gimnazija Obala je odnijela brilijantnu pobjedu 3:0 u setovima, te se plasirala u sljedeći krug takmičenja.
Stonoteniseri Gimnazije Obala i Pete gimnazija su nadmetanje započeli u 12 sati. Prvi meč, između Alić Dine i Kadrić Meldina, okončan je rezultatom 3:1 u korist stonotenisera Gimnazije Obala. Rezultat je, u korist Pete gimnazije, preokrenuo Ljoljić Filip, pobijedivši u drugom meču sa rezultatom 0:3. Neizvjesnost se nastavila i u iduća dva meča. U trećem meču pobjedu je odnio Dino Alić, 3:1, a u četvrtom Kadrić Meldin 0:3. S obzirom na izjednačen rezultat, igrali su se dublovi, te je Peta gimnazija odnijela pobjedu sa krajnjim rezultatom 2:3. 
Odbojka
Utakmica ženske odbojke između Gimnazije Obala i Pete gimnazije počela je u 12:30 sati, u sportskoj sali Druge gimnazije. U toku prvog seta, naša učenica, Medina je zadobila težak udarac u lice, te je izašla iz igre.Z bog jake želje da našu školu predstavi u najboljem svjetlu, vratila se uz aplauz publike. Peta gimnazija je u prvom setu imala prednost rezultatom 25:12. Drugi set je završen rezultatom 25:9, ponovo za Petu gimnaziju što je bio i konačan rezultat (0:2).
Utakmica muške odbojke između Druge gimnazije i Gimnazije Obala počela je u 14:30 sati. Prvi set završen je uvjerljivom pobjedom Gimnazije Obala s rezultatom 25:18. Gimnazija Obala je sve vrijeme imala vodstvo i svaki pokušaj učenika Druge gimnazije da promjene rezultat bio je bezuspješan. Međutim, Druga gimnazija pobjeđuje u drugom setu rezultatom 25:21. Napetost je rasla među učesnicima, i treći set je bio neizvjestan. Pobjednik trećeg seta je Druga gimnazija, te je krajnji rezultat u setovima 2:1 u korist odbojkaša Druge gimnazije. 
Novinar: Gurda Adna, III5
Košarka
Danas su, u okviru Gimnazijade 2017, muška i ženska selekcija naše škole odigrale dvije košarkaške utakmice.
Muške selekcije Gimnazije Obala i Četvrte gimnazije odmjerile su snage u 13 sati u sali Prve Bošnjačke gimnazije, a pobjednička ekipa ovog duela bila je ekipa Četvrte gimnazije. U zanimljivoj utakmici, koja je do posljednje sekunde bila neizvjesna, košarkaši Četvrte gimnazije slavili su 39:38 i tako prošli u finale. 
Od 16 sati u sali Prve Bošnjačke gimnazije svoju utakmicu odigrale su i naše košarkašice, a njihove protivnice danas bile su iz Druge gimnazije. Rezultat na kraju ove utakmice glasio je 22:13 za košarkašice Druge gimnazije, pa je i naša ženska selekcija okončala nastup na ovogodišnjoj Gimnazijadi.
Tako su naša muška i ženska selekcija završili svoje takmičenje na Gimnazijadi rundu prije finala. Ostaje žal za finalom, pogotovo u muškoj konkurenciji, s obzirom na to da je naša ekipa izgubila s jednim košem razlike. 
Novinar: Kapetanović Senada, III5

Znanje se množi dijeljenjem!

Tko želi nešto naučiti, naći će način; 
tko ne želi, naći će izliku. (Pablo Picasso)

Učenje bez razmišljanja je prazno, 
razmišljanje bez učenja je opasno. (Lao Tse)

Korijeni učenja su gorki, 
ali plodovi su slatki. (Aristotel)
Kad poučavamo druge, 
učimo i sami. (Seneka)