Javna ustanova GIMNAZIJA OBALA Sarajevo 

                   Titula najdemokratičnije škole u Bosni i Hercegovini u kategoriji srednjih škola za 2015/2016. godinu!                               

Svjetski dan Down sindroma

Sindrom je naziv za skup zajedničkih znakova i karakteristika, a ime Down potječe od imena engleskog ljekara Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju.
Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune. Na 21. paru hromosoma otkrio je još jedan hromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 hromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 hromosoma.
Svjetski dan Down sindroma se obilježava od 2006. godine. Centralna manifestacija obilježavanja Svjetskog dana Down sindroma u BiH bit će održana danas, 21.3.2018. godine, u Zenici.
U prigodnom programu bit će prikazane uspješne priče o inkluziji, a glavni dio doprinosa u promociji različitosti i vršnjačke podrške pružit će učesnici u pokušaju obaranja Guinissovog rekorda u nošenju „šarenih čarapa“ koje simbolizuju različitost.
Naši učenici imaju priliku da se, na časovima biologije, upoznaju sa ovim sindromom i na osnovu toga da formiraju kvalitetniji odnos prema ovakvoj različitosti. Zahvaljujući organizaciji Udruženja „Društvo ujedinjenih građanskih akcija – Duga“ i naše dvije učenice III1 odjeljenja (Izetbegović Ines i Skenderović Ilma) će, danas u Zenici, dati svoj/naš doprinos promociji i podršci različitosti.

Znanje se množi dijeljenjem!

Tko želi nešto naučiti, naći će način; 
tko ne želi, naći će izliku. (Pablo Picasso)

Učenje bez razmišljanja je prazno, 
razmišljanje bez učenja je opasno. (Lao Tse)

Korijeni učenja su gorki, 
ali plodovi su slatki. (Aristotel)
Kad poučavamo druge, 
učimo i sami. (Seneka)