Javna ustanova GIMNAZIJA OBALA Sarajevo 

                   Titula najdemokratičnije škole u Bosni i Hercegovini u kategoriji srednjih škola za 2015/2016. godinu!                               

Posjeta učenika i profesora Filološke gimnazije iz Beograda našoj školi

Protekle sedmice u našoj školi ugostili smo učenike, profesore i direktora Filološke gimnazije iz Beograda. Saradnja naših škola, koja traje već godinu dana rezultirala je njihovom posjetom našoj školi i našem gradu. Gosti su imali priliku predstaviti svoju školu i pokazati šarolikost jezika koji se kod njih izučavaju. U tom predstavljanju bili smo u prilici da čujemo i japanski, kineski i persijski jezik. I mi smo goste upoznali sa načinom izvođenja nastave kod nas, što ih je posebno impresioniralo. 
Naši učenici pobrinuli su se da gostima na najbolji način pokažu naš grad i sve njegove znamenitosti. Posebnu pažnju gostima je privukao obilazak Zemaljskog muzeja gdje su se upoznali s bogatom historijom Bosne i Hercegovine, kao i odlazak u Narodno pozorište.  Za učenike iz Beograda bila je ovo prva posjeta Sarajevu. 
Iz Sarajeva i naše škole ponijeli su prekrasne dojmove, izgradili mostove prijateljstva i pozvali nas da uskoro i mi njih posjetimo. Fotosi u Foto albumu! Video zapis izvedbe Šantićeve Emine, Gurda Adna!

Znanje se množi dijeljenjem!

Tko želi nešto naučiti, naći će način; 
tko ne želi, naći će izliku. (Pablo Picasso)

Učenje bez razmišljanja je prazno, 
razmišljanje bez učenja je opasno. (Lao Tse)

Korijeni učenja su gorki, 
ali plodovi su slatki. (Aristotel)
Kad poučavamo druge, 
učimo i sami. (Seneka)