Javna ustanova GIMNAZIJA OBALA Sarajevo 

                   Titula najdemokratičnije škole u Bosni i Hercegovini u kategoriji srednjih škola za 2015/2016. godinu!                               

DANI EUROPSKOG NASLIJEĐA 2022

                    

 

Fedaralno ministarstvo kulture i sporta/športa tradicionalno organizuje manifestaciju „Dani europskog naslijeđa 2022“ s ciljem zaštite, afirmacije i promocije kulturne baštine. Ove godine manifestacija je organizovana pod motom „Održiva baština“. U sklopu mmanifestacije raspisan je Konkurs Mladi i naslijeđe za učenike osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH, a tema je bila „Održiva kulturna i prirodna baština – tradicija, budućnost i mladi“.

Naši učenici su uradili kratak video, pjevali, pričali o sevdalinci, svirali, obukli tradicionalnu nošnju, fotografisali, uradili jako lijep posao. Rad naših učenika je osvojio prvu nagradu. Svečana dodjela nagrada i diploma učenicima, profesorima i školama je uprilčena u Galeriji „Roman Petrovič“  10. 11. 2022.  

Učenici koji su učestvovali u projektu su:  Ammar Šabić IV1, Tarik Alagić II5, Rijad Gadžo II5, Adel Kobić II5, Emir Karasalihović II5, Hamza Šehić II5, Muhammed Muftić II5, Davud Zaimović II5, Amna Osmanović II1, Merjem Šupić II5, Samra Atlić IV. Učenici su radili pod mentorstvom profesorica Lejle Zejnilagić, Dženete Sarajlić, Lejle Gutošić i Emire Hajdar.

Naši učenici i profesori su bili i domaćini nagrađenim učenicima i profesorima iz drugih škola i gradova iz Federacije. Prilikom dodjele nagrada predstavnici Federalnog ministarstva kulture i sporta su se posebno zahvalili na svemu što su naši učenici uradili, što su bili domaćini i goste upoznali sa  znamenitostima svog grada, grada domaćina ovogodišnje manifestacije, Sarajeva.

Iskrene čestitke. Hvala našim učenicima što u najboljem svjetlu predstavljaju svoju i našu školu. Više fotografija možete pogledati u galeriji, a video uradak na linku.

Znanje se množi dijeljenjem!

Tko želi nešto naučiti, naći će način; 
tko ne želi, naći će izliku. (Pablo Picasso)

Učenje bez razmišljanja je prazno, 
razmišljanje bez učenja je opasno. (Lao Tse)

Korijeni učenja su gorki, 
ali plodovi su slatki. (Aristotel)
Kad poučavamo druge, 
učimo i sami. (Seneka)