Javna ustanova GIMNAZIJA OBALA Sarajevo 

                   Titula najdemokratičnije škole u Bosni i Hercegovini u kategoriji srednjih škola za 2015/2016. godinu!                               

Dan koji je rezervisan za društveno-korisni rad!

                                                        

Gimnazija Obala njeguje dugogodišnju interesantnu tradiciju da se školskoj godini izdvoji jedan dan koji je rezervisan za društveno-korisni rad. Ove godine taj dan je posvećen školi i njenom čišćenju i uređivanju, u skladu sa idejom pomoćnice direktora Dženete Sarajlić te uz veliku podršku direktora Benjamina Hedžića.  Kako na najljepši način brinuti o prostoru koji je svima važan pokazali su profesori/profesorice i njihovi đaci. Koliko je prostor u kojem radimo i učimo važan, naučili smo zahvaljujući teškom periodu koji je iza nas kad smo bili izvan škole, isključivo u virtuelnoj učionici.

Učenici i učenice su podijeljeni u dvije smjene, te radili vrijedno i predano u prvoj i drugoj smjeni. Tokom cijele godine o higijeni, ljepoti i podsticajnom okruženju brinu naših šest higijeničarki. Taj posao nije nimalo jednostavan s obzirom na to da one svaki dan očiste skoro 6000 m2 prostora, (1000m2 po jednoj ženi). Svaki razrednik i razrednica, u saradnji sa svojim razredom, su osmislili najbolji način za uređenje kabineta, svečane sale, hodnika i prostora ispred škole. Posla je bilo mnogo i onda su svi predmetni nastavnici i nastavnice priskočili u pomoć. Koji kabinet će biti najljepši, koji hodnik najčišći? Bilo je takmičenje ravno aktuelnom Svjetskom prvenstvu u fudbalu. Mladi glasovi i smijeh učenika ispunili su prostor na najljepši način, diskutovalo se da li Ajnštajn da bude prvi na zidu uglednih u kabinetu Fizike, kako očistiti lišće sa mokrog pločnika, koje je najbolje sredstvo za prašinu, kako odnijeti ljestve na treći sprat, lobiralo se za krpe i boje. Umjetnici su oslikavali zidove, informatičari tražili optimalni položaj za kompjutere, a u kabinetima jezika mijenjali su se zastarjeli panoi i preko zidova nanosila boja i natpisi u formi grafita. U kabinetu biologije su nadomjestili markere, epruvete itd. U kabinetu hemije na zidovima su šarenim bojama prikazane formule i nazivi hemijskih jedinjenja, tako da je nemoguće da ih učenici ne zapamte, dok je planetarni prikaz atoma ukrasio zid i svojim šarenilom odašilje snažnu energiju koja će sigurno biti podsticajna za rad učeničkog mozga. Učenici i učenice, zajedno sa svojim profesorima i profesoricama, su marljivo obavili poslove, očistili školu, povezali se sa prostorom u kojem uče, shvatili važnost svakog posla. Mnogi učenici i učenice su prilikom čišćenja brinuli da se papir odlaže na poseban način i naknadno reciklira. Neki su bili izuzetno vrijedni pa je recikliralirano čak 1100 flaša povodom ove aktivnosti.

Iskreno se nadamo da će ovo postati općeprihvaćeni primjer kako brinuti o našem okruženju i u drugim školama, koje će slijediti naš primjer, jer je ono ključno za naš mentalni i fizički prosperitet. Više fotografija možete pogledati u galeriji.

Znanje se množi dijeljenjem!

Tko želi nešto naučiti, naći će način; 
tko ne želi, naći će izliku. (Pablo Picasso)

Učenje bez razmišljanja je prazno, 
razmišljanje bez učenja je opasno. (Lao Tse)

Korijeni učenja su gorki, 
ali plodovi su slatki. (Aristotel)
Kad poučavamo druge, 
učimo i sami. (Seneka)