Javna ustanova GIMNAZIJA OBALA Sarajevo 

                   Titula najdemokratičnije škole u Bosni i Hercegovini u kategoriji srednjih škola za 2015/2016. godinu!                               

GIMNAZIJADA

                                

U ponedjeljak, 21.11.2022. godine, svečano je otvorena po redu 21. Gimnazijada, u kojoj su učestvovali učenice i učenici svih gimnazija u Sarajevu, uključujući i Gimnaziju Obala. Učenice i učenici naše škole predstavljali su nas:  u stonom tenisu, košarci i odbojci. Nastup naše škole na Gimnazijadi, zvanično je započeo utakmicom u ženskom stonom tenisu, gdje su nas predstavljale učenice: Emina Džananović i Minela Grabovica. One su prvi dan ostvarile dobar rezultat, te su pobjedom protiv Prve bošnjačke gimnazije osigurale sebi prolaz u finale. Ništa manje dobar rezultat nisu postigli i predstavnici muške stonoteniske ekipe: Eman Hasanović i Emir Sijerčić, koji su se u „gustim i napetim utakmicama“ također izborili za prolaz u finale. Na žalost svih nas, uprkos naporima i borbi naših momaka koji su nas predstavljali u košarci, ipak je taj dan više sreće imala ekipa Richmond Park School, koja je pobijedila ekipu naše škole rezultatom 51:37. Međutim, naša tuga nije dugo trajala. Naše košarkašice prošle su direktno u finale, jer se ekipa Prve bošnjačke gimnazije nije pojavila. Našu  sreću  ubrzo su povećali i odbojkaši, koji su u napetoj utakmici protiv Gimnazije Dobrinja svojim radom i zalaganjem uspjeli osigurati pobjedu rezultatom od 2:0 u setovima, i obezbijediti prolaz u polufinale. Ništa manje nije bilo očekivano od predstavnica ženske odbojkaške ekipe, koje su ubjedljivom pobjedom od 2:0 i dominacijom na terenu pobijedile ekipu Gimnazije Dobrinja. Uz to su i izazvale radost i slavlje svim prisutnim učenicima i učenicama Gimnazije Obala koji su vatreno i glasno podržavali naše djevojke u ovoj utakmici.

Prvi dan obilježen je slavljem i radošću Gimnazije Obala, jer su svi timovi bili uspješni u svim katagorijama,  „ i ostavili srce na terenu.“

Drugi dan Gimnazijade, za razliku od prvog, protekao je melanholično. Predstavnice ženske stonoteniske ekipe izgubile su oba meča u finalnim susretima. Uprkos trudu i radu naših djevojaka, izgubile su prvu utakmicu od Prve gimnazije rezultatom 3:2. Druga utakmica protekla je neizvjesno poput prve, ali nažalost naše djevojke izgubile su istim rezultatom od 3:2 u setovima. Sa dva poraza, Emina i Minela osvojile su trofej za treće mjesto i obogatile kolekciju trofeja naše škole. Ovom obogaćivanju potpomogli su i Eman i Emir. Naša dva učenika također su osvojila trofej za treće mjesto u muškom stonom tenisu, zbog poraza od Druge i Treće gimnazije. Još jedan razlog za sreću izazvale su predstavnice košarkaške ekipe, koje su svojim trudom i zalaganjem zasluženo osvojile drugo mjesto u ženskoj košarci. U prvoj utakmici ubjedljivo su savladale Petu gimnaziju rezultatom 30:36. U drugoj utakmici su imale nešto manje sreće, te su doživjele poraz od Prve gimnazije, rezultatom 29:21.

Nakon nastupa ženske košarkaške ekipe, razočarao nas je poraz muške odbojkaške ekipe. Naši momci su, u fenomenalnoj utakmici protiv Druge gimnazije, izgubili sa rezultatom 2:1, uprkos snazi naše ekipe.   Istu sudbinu dijelile su i odbojkašice, koje su u utakmici punoj strepnje i neizvjesnosti izgubile rezultatom 1:2 od Treće gimnazije. Ovom utakmicom naše odbojkašice ispale su iz turnira.

Treći dan našu školu predstavljala je samo muška odbojkaška ekipa u borbi za treće mjesto. Naši momci su, nažalost, podlegli pritisku, te su izgubili rezultatom 2:0, također od Treće gimnazije. Ova Gimnazijada je našim učenicima donijela jedno novo iskustvo, te je mnoge podstakla za daljnje bavljenje sportom. Naši učenici i učenice vratili su se ponosni i zahvalni, noseći sa sobom 3 pehara i nagradu za Fair play. fotografije sa nezaboravne gimnazijade možete pogledati u galeriji.                                                                                  

Znanje se množi dijeljenjem!

Tko želi nešto naučiti, naći će način; 
tko ne želi, naći će izliku. (Pablo Picasso)

Učenje bez razmišljanja je prazno, 
razmišljanje bez učenja je opasno. (Lao Tse)

Korijeni učenja su gorki, 
ali plodovi su slatki. (Aristotel)
Kad poučavamo druge, 
učimo i sami. (Seneka)