Javna ustanova GIMNAZIJA OBALA Sarajevo 

                   Titula najdemokratičnije škole u Bosni i Hercegovini u kategoriji srednjih škola za 2015/2016. godinu!                               

Panel diskusije" Jednaki u pravima" i „Žrtve rodno zasnovanog nasilja ne smiju biti sigmatizirane“

    

Dana 9.12. 2022. godine povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u Jevrejskoj općini u Sarajevu održana je panel diskusija na temu " Jednaki u pravima" koju su organizirali prof. Lejle Karahodžić, prof. Alme Ahmethodžić , prof. Esada Karahodžić i prof. Medine Fazlić uz podršku Jevrejske općine i TPO fondacije. Pored ove diskusije, održana je i 28. novembra slična panel diskusija na temu „Žrtve rodno zasnovanog nasilja ne smiju biti sigmatizirane“ u prostorijama Treće gimnazije.

Na diskusiji „Jednaki u pravima“ učestvovali su učenici iz Treće gimnazije, Gimnazije Obala, Poslovno - pravne i trgovačke škole, Srednje škole za tekstil kožu i dizajni i Srednje medicinske škole.

Obje panel diskusije posvećene su srednjoškolcima i srednjoškolkama koji žele iz svoje perspektive kritičkim pristupom reći nešto više o rodno zasnovanom nasilju prisutnom u današnjem društvu, te (ne)jednakostima u pravima kako to razne deklaracije i konvencije o ljudskim pravima nalažu. Našu školu su predstavile  učenice: Emma Filipović Pearson, III-7  i Adna Fejzić, III-6, u ulogama panelistica.

Jako smo ponosni na naše učenice! 

Znanje se množi dijeljenjem!

Tko želi nešto naučiti, naći će način; 
tko ne želi, naći će izliku. (Pablo Picasso)

Učenje bez razmišljanja je prazno, 
razmišljanje bez učenja je opasno. (Lao Tse)

Korijeni učenja su gorki, 
ali plodovi su slatki. (Aristotel)
Kad poučavamo druge, 
učimo i sami. (Seneka)