Javna ustanova GIMNAZIJA OBALA Sarajevo 

                   Titula najdemokratičnije škole u Bosni i Hercegovini u kategoriji srednjih škola za 2015/2016. godinu!                               

Savjeti učenicima

Preporučujemo svima koji nisu zadovoljni postignutim uspjehom... pročitajte i pokušajte!

Roditeljska pomoć oko učenja, prema nekim američkim istraživanjima, manje je učinkovita od razgovora sa srednjoškolcima o ciljevima koje jednog dana žele postići u životu te važnosti edukacije. Američka udruga psihologa otkrila je da tinejdžeri čiji roditelji s njima redovito razgovaraju o važnosti edukacije, postižu bolje ocjene u školi nego oni kojima roditelji pomažu oko učenja ili daju instrukcije. 
'Srednjoškolci koji su s roditeljima češće razgovarali o tome koliko je važno obrazovanje za kasniji uspjeh u životu, imali su puno bolje ocjene od onih kojima su roditelji samo pomagali oko učenja ili se redovito pojavljivali u školi', rekla je Nancy E. Hill, članica istraživačkog tima s Harvarda. 
U ovom istraživanju uspoređivani su rezultati prikupljeni u razdoblju od 26 godina, a radi se o podacima iz 50 studija. 
'Srednja škola razdoblje je kad općenito opada zanimanje za ocjene i školu. To je i sasvim je razumljivo, jer su tinejdžerima druženje s prijateljima i potraga za novim vlastitim iskustvima puno privlačniji nego biti u društvu roditelja ili učiti s njima', kaže Hill dodajući kako roditelji moraju što više s djecom razgovarati o važnosti edukacije za njihovu budućnost.
'Ako vam se učini da vaše prodike ne nalaze plodno tlo, nemojte odustati, jer naprotiv, one su korisne', rekao je znanstvenik Andrew Martin sa sveučilišta u Sidneyu, istaknuvši da 'učitelji i roditelji tijekom svih godina srednje škole imaju veliki utjecaj'.
Martin je studijom obuhvatio 3450 učenika iz australskih srednjih škola i uspio je razbiti uvjerenje da vršnjaci s kojima se dijete druži više utječu na njega nego nastavnici ili roditelji.
Proučavao je pritom motivaciju, trud, obavljanje školskih zadaća, stupanj zadovoljstva i radosti djeteta u školi, redovito pohađanje, odnosno markiranje te naposljetku djetetove težnje, piše stručni američki časopis Teachers College Record.
'Roditelji i nastavnici kojima se katkad čini da su nemoćni u odnosu prema svojem adolescentu više utječu na akademsku motivaciju nego što misle, ponekad i triput više nego što na mlade utječu njihovi vršnjaci', zaključio je Martin.
Naprotiv, u društvenim i emocionalnim pitanjima mladi radije slušaju vršnjake nego roditelje ili učitelje.

 

Evo kako si pomoći i u nekoliko zadnjih tjedana škole popraviti ili barem pokušati popraviti koju ocjenu.

1. OBJAVI NA SVA ZVONA
Na veliki komad papira, formata A3, a po mogućnosti i veći napiši plan za učenje. Neka plan sadržava točnu satnicu koji si namijenio učenju sve do kraja školske godine. Ovaj plakat stavi na neko mjesto na kojem će ga svi ukućani vidjeti. Ovako će svi znati da si učenje shvatio ozbiljno (OK, sigurno će reći – malo si se kasno sjetio, ali bolje ikad nego nikad). Osim toga, time se zapravo obvezuješ da ćeš se plana doista i držati jer si ga javno predstavio većem broju ljudi.

2. POČNI RANO
Ako ideš u školu ujutro, učenje obavi ubrzo nakon nastave. Ako ideš popodne, jutro je najbolje vrijeme za učenje. Nikada nemoj ostavljati za zadnji tren jer onda od svega sigurno neće biti ništa.

3. MENTALNE MAPE
Sigurno ste u školi već učili o mentalnim mapama, a sada je pravo vrijeme za njihovo prakticiranje. Dakle, crtaj, zapisuj najvažnije natuknice i sve to stavi na jedan papir. Iznenadit ćeš se kako je neke stvari mnogo lakše zapamtiti ako ih povežeš uz nekakvu sličicu nego ako ih samo bubaš napamet.
Pomoći ti može i smišljanje zanimljivih rečenica čije će početna slova dati određeni logični pojam ili poredak. Primjerice, mogu ti pomoći ovotjedne Fore s neta u našoj rubrici – Moja Vrlo Zgodna Mama Još Sad Upotrebljava Narukvice – prva slova u riječima daju poredak planeta od najbližih prema najdaljima od Sunca.

4. BUDI OFFLINE
Ovo zapravo znači da se makneš od kompjutora, televizora, radija, a mobitel zaboraviš u hodniku ili ga jednostavno ugasiš. Ako stalno očekuješ nekakav poziv, SMS i 'brecaš se' na svaki zvuk zvona na mobitelu, tu učenje nema nikakve šanse.

5. VJERUJ U BANANE
Mnogi posežu za kavom, čajem ili kakvim energetskim pićem kako bi im mozak bio sposobniji za učenje. No stvar je mnogo jednostavnija i zdravija – i svjetski tenisači Federer i Nadal priznaju da kada im treba jača koncentracija ili jednostavno više energije – posegnu za bananom.

6. ISCENIRAJ FRANCUSKU REVOLUCIJU
Dobro, ne mora biti baš Francuska revolucija, može biti bilo koji dio iz gradiva koji ti je teže sjeo i nikako ga ne možeš zapamtiti. Pozovi prijatelja ili prijateljicu i zajedno prijeđite dio gradiva koji te muči i onda možete odglumiti nešto (onako, po svome) ili uzeti olovke i neka vam one posluže kao likovi. Mogućnosti je mnogo, a činjenice koje se ovako iznesu sigurno ćeš mnogo, mnogo lakše zapamtiti! Osim toga, i zabava je zagarantirana. Ma tko je ono rekao da povijest mora biti dosadna!

7. KARTICE
Još jedna dobra fora su i kartice s informacijama koje te zezaju i teško ih je memorirati. Dakle, takve informacije ispiši na kartice, a potom ih zalijepi na različita mjesta po kući i kad prolaziš čitaj.

8. ISPITIVANJE
Pozovi prijateljicu ili prijatelja neka te izrešeta pitanjima. Za ovo ti može poslužiti i mama, tata ili baka i djed. Bitno je da ne viriš u odgovore, a to je lakše ako te netko drugi ispituje.

9. NAGRADA
Ako si se držao plana i programa za određeni dan i naučio dio koji si si zadao, nagradi se. Neka to bude nešto sitno, ali slatko – primjerice, pogledaj svoju omiljenu emisiju na TV-u (ali nakon što završi ugasi TV!), odigraj jednu igricu (samo jednu!) ili si kupi omiljenu čokoladu.
Motivacija je jako važna stvar. Ne samo u školi, već i u prijateljstvu, ljubavi, odnosima s roditeljima. Iako svima s vremena na vrijeme entuzijazam pada, dobro se uvijek vratiti na tračnice i ostati motiviran. 

Bez motivacije život postaje otužan i dosadan, čisto sivilo. Stoga je poželjno u svakodnevni život postavljati ciljeve i stremiti njihovom ostvarenju. Svim ciljevima trebamo dati jednaku važnost i jednako se brinuti o njima. Evo kako!
1. motivacijski trik
Zapiši svoj cilj
Želiš ispraviti jedinicu iz matematike? Ili izaći na spoj s dečkom koji ti se sviđa mjesecima? Jednostavno želiš bez straha izreći svoje mišljenje kada si u društvu s prijateljima? Što god to bilo – zapiši svoj cilj (ili više njih) i stavi ga ondje gdje će ti uvijek biti pri ruci i gdje ćeš se uvijek moći podsjetiti na njega. Ne umanjuj ni snagu podsvijesti. Sjeti se slavne rečenice iz jednog romana velikog brazilskog pisca Paola Coelha – kada nešto zaista želiš svim srcem, cijeli svemir će se posložiti da tako i bude.
2. motivacijski trik
Nagradi se
Nagrada je super stvar. Kada postigneš neki cilj, ne zaboravi se nagraditi. Ovo je jako bitno – nemoj nagradu ostavljati za kasnije! Nagradi se odmah, sada! To može biti omiljena velika čokolada, časopis koji već dugo samo promatraš na kiosku, odlazak na piknik ili izlet. Na tebi je da odlučiš što voliš i za čim već neko vrijeme žudiš.
3. motivacijski trik
Podijeli svoj plan s bliskom osobom 
Neka to bude osoba koja te podupire i voli. Reci joj svoje planove i zatraži njezinu podršku. Kad s nekime podijeliš ciljeve, teže će biti odustati od njih! 
4. motivacijski trik
Slušaj glazbu 
I to pozitivnu glazbu! Već smo u Teenu pisali da glazba s pozitivnim riječima donosi pozitivne stvari u život osobe koja je sluša, kao što su socijalna osjetljivost te više brige za svoje bližnje. Uz glazbu je sve ljepše. Istraživanja su pokazala i da se tjelovježba produžuje ako se uz nju sluša glazba. Dakle, što čekaš, okreni radio! 
5. motivacijski trik
Razmišljaj 
Vizualizacija je vrlo bitna. Zamišljaj da učiš da bi ispravio jedinicu iz matematike. Ili o tome da si našla način prići dečki koji ti se sviđa. Razmišljanje o nekom problemu ili cilju veoma je jaka stvar kada se radi o motivaciji jer zapravo imaš namjeru koja to potiče.

 

Preuzeto sa: http://www.tportal.hr/teen

Znanje se množi dijeljenjem!

Tko želi nešto naučiti, naći će način; 
tko ne želi, naći će izliku. (Pablo Picasso)

Učenje bez razmišljanja je prazno, 
razmišljanje bez učenja je opasno. (Lao Tse)

Korijeni učenja su gorki, 
ali plodovi su slatki. (Aristotel)
Kad poučavamo druge, 
učimo i sami. (Seneka)