Back

Bilingvalna/dvojezična nastava (na francuskom i bosanskom jeziku)

“To have another language is to possess a second soul”

Bilingvalni francuski smjer

JU Gimnazija Obala Sarajevo

Dvojezično frankofono odjeljenje nudi izučavanje francuskog jezika prilagođeno učenicima bez prethodnog poznavanja jezika.
Dvojezična nastava podrazumjeva i izvođenje nastave pojednih predmeta na francuskom jeziku, uz poštivanje nacionalnih programa kao i pomoć lektora iz Francuske.
Učenici imaju sedam časova jezika sedmično u prvoj i drugoj godini, odnosno osam časova jezika u trećoj i četvrtoj godini, od čega je pet/šest časova sa profesorom francuskog a dva časa sa lektorom tj. sa izvornim govornikom čime je pojačana nastava francuskog jezika prilagođena specifičnim potrebama učenika.
Zahvaljući ovom ubrzanom školskom učenju, učenici dvojezičnog razreda na kraju svake godine, a u saradnji sa Francuskim institutom polažu DELF ispit.
Za svaki položeni nivo jezika se dobije DELF diploma o poznavanju francuskog jezika, koju izdaje Ministarstvo obrazovanja Republike Francuske a koja omogućava direktan upis na sve francuske univerzitete bez prethodne provjere poznavanja francuskog jezika i jedan je od neophodnih uvjeta za upis u međunarodne centre za postdiplomske studije.
Jedna od prednosti DELF-a je i u tome što se svaki položen ispit u Bosni i Hercegovini priznaje u bilo kojoj od sto pedeset drugih zemalja gdje se ti ispiti održavaju, uključujući i Francusku.
Maksimalan nivo poznavanja jezika, po Evropskom referentnom okviru, koji učenici mogu dostići u okviru četvrogodišnjeg školovanja je nivo B2.
Kvalitet nastave dvojezičnog frankofonog odjeljenja u Gimnaziji Obala, potvrđen je i specijalnom oznakom izvrsnosti Label FranceEducation po prvi put dodjeljenoj jednoj školi u Bosni i Hercegovini čime je Gimnazija Obala uvrštena u mrežu od stotinjak škola u svijetu koje posjeduju to priznanje. Certifikat dodjeljuje Ministrastvo za Evropu i vanjske poslove Francuske a školi ga je uručila Ambasada Republike Francuske.
Francuski je peti svjestski jezik. Govori ga 300 miliona ljudi širom planete. Drugi je najviše izučavani jezik u svijetu nakon engleskog, a treći najviše korišten u poslovnom svijetu, nakon engleskog i kineskog. Zato su dvojezična frankofona odjeljenja budućnost u promociji jedinstvenih vrijednosti evropske kulture i tradicije.

NAPOMENA: Za ovaj program predviđena je novčana naknada za realizaciju međunarodnog programa – bilingvalna nastava na njemačkom i francuskom jeziku o čijem iznosu odluku donosi Školski odbor za svaku školsku godinu.